تاریخ انتشار: 19 دی 94 | بازدید: 1701 مرتبه | دیدگاه: 0
اشتراک گزاری چاپ

با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

مشکلات تغذیه ای در دوران بارداری

در مقالات قبلی سایت پزشک من با سرکار خانم احمد زاده دکترای تخصصی تغذیه همراه شدیم و در مبحث تغذیه در دوران بارداری به بررسی سر فصل های مواد مغذی مورد نیاز و توصیه های غذائی لازم جهت سلامت مادر و فرزند پرداختیم . در این فرصت نیز به بررسی سر فصل مشکلات تغذیه ای مادران باردار خواهیم پرداخت که از اهمیت بالایی در مسیر سلامت مادر و نوزاد برخوردار می باشد .
در ادامه با ما همراه باشید .

به طور معمول مشکلات تغذیه ای همانند تهوع، ویار ، سوزش معده و یبوست در بین خانم های باردار شایع می باشد که در ادامه هر کدام را یک به یک بررسی خواهیم نمود .

  • تهوع :
در سه ماهه اول بارداري حالت تهوع و استفراغ بخصوص در هنگام صبح شايع تر است. خانم هایی که در صبحگاه حالت تهوع به سراغ آن ها می آید می توانند به توصیه های زیر عمل نمایند :

– جائی كه مي‌خوابيد به اندازه كافي جريان هواي تازه وجود داشته باشد.

-كنار تخت خواب نان خشك و يا بيسكوئيت ساده بگذاريد و قبل از برخواستن مقداري از آن را مصرف نماييد.

– به آرامي از تختخواب بلند شويد و از حركت يكباره و ناگهاني خودداري كنيد.

پيشنهاداتی براي رفع حالت تهوع در طول روز:

– درطول روز به جاي ۳ وعده غذای اصلي از ۶ وعده غذای كوچك استفاده نمایید .

ـ از گرسنه ماندن در طول روز اجتناب كنيد.

ـ به هنگام صرف غذا از نوشيدن مايعات يا خوردن غذاهایی مانند سوپ خودداري نمایید .

ـ بين وعدهای غذا چندين بار مقدار كمي مايعات ميل كنيد.

ـ غذاهايی مثل آبميوه، كمي نوشابه گازدار، دوغ، لواشك آلو يا آلبالو، نان خشك و آبليمو به برطرف كردن حالت تهوع كمك مي‌كند.

ـ چربي ها و غذاهاي چرب مي‌توانند معده‌ را ناراحت كنند. بنابراين از مصرف غذاهاي سرخ شده غذاهاي كه با چربي و روغن فراوان و گوشت‌هاي چرب خودداری كنيد.

ـ مصرف مواد غذائي مانند: كره، مارگارين، روغن سس مايونز و شيرينی ها را محدود كنيد.

ـ مصرف غذاهاي پر ادويه مانند: غذاهاي طبخ شده با سير، پياز، فلفل سياه، فلفل قرمز، ادويه‌ها مي‌توانند موجب ناراحتي معده شوند. از مصرف آنها بايد پرهيز شود.

ـ از مصرف غذاهاي نفاخ مانند: انواع كلم، برگ چغندر، پياز، شلغم، تربچه، خيار، حبوبات خشك خودداري كنيد.

ـ  از مواد غذايي حاوي كربوهيدرات پيچيده مانند:‌ نان برشته، بيسكويت نمكي (كراكر)، نان خشك يا نان سوخاري بيشتر مصرف شود.

۲ ترش كردن يا سوزش معده:

اين حالت در دوران بارداري بيشتر بعد از صرف غذا به وجود مي‌آيد . به علت افزايش حجم رحم، به معده فشار آمده و در نتيجه اسيد معده همراه با مواد غذايي از معده وارد مری مي‌شود. براي رفع اين مشكل به توصيه هاي زير توجه نماييد :

ـ تعداد وعده‌های غذايی را زيادتر و مقدار آن را كمتر كنيد.

ـ غذا به آرامي و در محيطی با آرامش ميل شود.

ـ از خوردن غذاهاي حجيم قبل از خواب اجتناب شود.

ـ لباسهاي گشاد و راحت بپوشيد.

‌ـ آرام غذا خورده و از دراز كشيدن بعد از غذا خوردن اجتناب كنيد.

-هنگام خوابيدن زير سر را بالاتر از حد طبيعي بگذاريد. ( سر به حالت زاويه‌دار) بهتر است از خوابيدن به پشت پرهيز نماييد.

– می توانید با نظر پزشک از داروهاي آنتي اسيد نيز استفاده نمایید .

۳- يبوست:

مشكلات دفعي معمولاً در اواخر دوران بارداري مشاهده مي شوند .اولین دلیلی که در ایجاد این عارضه تاثیر گذار می باشد كاهش فعاليت فيزيكي مادر در ماه های آخر بارداری می باشد. دلیل دیگر تاثیر گذار در ایجاد یبوست بزرگ شدن رحم مادر و رشد جنين می باشد كه باعث فشار روي رگ ها و روده‌بزرگ می گردد .

براي جلوگيري از يبوست در دوران بارداري :

-ميوه وسبزيجات بيشتری مصرف كنيد.

ـ مايعات بيشتري مصرف كنيد.

ـ نانهاي سبوس‌دار(مانند نان سنگك،نان جو) و دانه غلات كامل مصرف كنيد

ـ استراحت و خواب كافي مي‌تواند از بروز اين مشكل جلوگيري كند.

-فعاليت بدني خود را با اجازه پزشك افزايش دهيد. پیاده روی بهترین ورزش موجود برای مادران باردار می باشد .

۴-ويار غذائي:

بعضي از خانمها در دوران بارداري نسبت به بعضي از مواد غذائي ويار پيدا مي‌كنند. هيچ دليلي وجود ندارد كه ويار به دليل نياز تغذيه‌اي خاص پديد آيد. ارضاي اين ويار در صورتيكه در مصرف متعادل مواد غذائي تداخل نكند ضرري ندارد.




برگرفته از : سایت طب می
مشکلات تغذیه ای در دوران بارداری

مطالب مرتبط