بهترین راه تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی بوسیله آزمایشگاه است و به طور قطع نمیتوان به صورت معمولی این تشخیص را انجام داد، اما چند مورد که میتوان به کمک آنها تقریباً اطلاعاتی بدست آورد موارد زیر هستند:
۱- عسلی که توسط زنبور عسل تولید شده باشد از هنگامی که در دهان قرار میگیرد توسط مخاط دهان به خوبی جذب میشود ولی عسلهایی که دست ساز هستند مانند آب نبات روی زبان مانده و به خوبی جذب نمیشوند.
۲- اگر قطرهای از عسل طبیعی در لیوان آب سرد ریخته شود، حالت چسبندگی خود را حفظ نموده و به سرعت حل نمیگردد ولی اگر قطره یا رشته عسل هنگام ریزش از هم بپاشد، عسل تقلبی یا حاوی مقدار زیادی آب است.
۳- بدون توجه به رنگ عسل طبیعی، نمیتوان از پشت شیشه آن چیزی را مشاهده نمود ولی عسل تقلبی مانند شیشه رنگی عمل میکند و به راحتی میتوان اشیا را از پشت آن دید.
۴- عسلهای تقلبی که با گلوکز تجاری تولید میشوند هیچگاه شکرک نزده و پیوسته شفاف باقی میمانند ولی پس از مدتی مانند نبات رنگی به صورت یک پارچه سفت شده و حتی با چاقو هم نمیتوان آنها را از ظرف خارج نمود.