" زمان همه چیز را درمان می کند". این حرف ممکن است همیشه درست نباشد اما برای سرماخوردگی های معمولی کاملاً درست است. دارو نمی تواند سرماخوردگی معمولی را درمان کند اما می توان از دارو برای کاهش علائمی مانند درد عضلات، سردرد و تب استفاده کرد. شما می توانید با توجه به سن و وزن کودک خود به او استامینوفن و یا ایبوپروفن بدهید.
به هرحال هرگز نباید به کودکان زیر دوازده سال اسپرین داد و همه کودکان و نوجوانان زیر نوزده سال نباید در طول بیماری های ویروسی اسپرین مصرف کنند زیرا مصرف این دارو موجب افزایش خطر سندرم ری ( Reye's syndrome) می شود این یک وضعیت وخیم و نادر است که ممکن است منجر به مرگ بیمار شود.
اگرچه ممکن است وسوسه شوید که به کودک خود به طور خودسرانه دکونژستانت(ضداحتقان) و انتی هیستامین بدهید تا علائم سرماخوردگی را رفع کنید اما مدرکی دال بر تأیید فایده آنها وجود ندارد. درواقع، دکونژستانت ممکن است موجب هذیان گویی، کج خلقی و ضربان نامنظم قلب در نوزادان شود و نباید به کودکان زیر دو سال بدون مشورت پزشک این دارو داده شود.
برخی روش هایی که می توانید بواسطه آنها سرماخوردگی را سبک تر کنید شامل موارد زیر هستند:
• چکاندن آب نمک در سوراخ بینی برای رفع گرفتگی (می توانید این قطره را – که به قطره بینی معروف است – از داروخانه تهیه کنید)
• یک دستگاه تولید رطوبت خنک برای افزایش رطوبت هوا
• وازلین برای چرب کردن پوست زیر بینی برای تسکین درد و سوزش ناشی از خشک شدن پوست
• آب نبات سفت یا ضد سرفه برای تسکین گلودرد ( برای کودکان زیر سه سال )
• حمام آب گرم و یا تشک برقی برای کاهش درد
• بخور آب جوش برای تسهیل تنفس نوزاد
سوپ مرغ چطور است؟ دلیل موجهی برای اثبات خاصیت این سوپ در درمان سرماخوردگی وجود ندارد اما بیش از 800 سال است که این سوپ به کسانی که سرما می خورند توصیه می شود. چرا؟ سوپ مرغ حاوی امینو اسید رقیق کننده مخاط است و این امینو اسید به سیستئین معروف است ، بعضی از پژوهش ها نشان داده اند که سوپ مرغ به کنترل گرفتگی بینی ناشی از گلبول های سفید خون موسوم به نوتروفیل ایجاد می کنند، کمک می کند.
بهترین برنامه این است که نگران " تغذیه برای سرماخوردگی" یا " پایین آوردن تب" نباشید. فقط خاطر جمع شوید که کودک در هنگام گرسنگی غذا می خورد و به اندازه کافی مایعاتی مانند آب یا آب میوه می نوشد این مایعات جایگزین مایعاتی می شوند که هنگام تب یا آب ریزش بینی از بدن خارج می شوند. از خوردن نوشیدنی های کافئین دار خودداری کنید اینها موجب افزایش ادرار می شوند بنابراین خطر کم شدن آب بدن افزایش می یابد.
برگرفته از: سایت سلامت کودک-اداره سلامت کودکان وزارت بهداشت
کتاب طب کودکان نلسون