مکونیوم اولین مدفوعی است که نوزاد دفع می کند. مکونیوم ترکیبی از موهای جنینی مایع آمینیوتیک نادیده شده ، املاح صفراوی ، آنزیم های پانکراس و سلولهای غشای مخاطی روده می باشد.
هنگامی که جنین به بعضی از استرسهای رحمی پاسخ می دهد مکونیوم وارد مایع آمینوتیک می شود. در دهان و حلق جنین تجمع پیدا می کنند و بعد از تولد با اولین تنفس ، تکه هایی از مکونیوم وارد راه هوایی نوزاد می شود باعث عفونت می شود. به علت پنومونیت شیمیایی به وجود آمده ، احتمال مرگ نوزاد با این بیماری نسبتاً زیاد است.
شیوع
در 10 تا 25 درصد زایمان ها ، آغشته بودن مایع آمینیوتیک به مکونیوم گزارش می شود . شیوع آن در نوزادان رسیده و نوزادانی که بعد از 40 هفتگی به دنیا می آیند بیشتر است.
تظاهرات بالینی:
رنگی شدن پوست بند ناف و ناخن ها ، سینه بشکه ای ، ناله ، پرش پره های بینی ، تنفسهای تند ، تنفس های نامنظم ، کبودی نوزاد ، آغشته بودن بدن نوزاد به مکونیوم
پیشگیری
با شناسایی سریع دیسترس جنینی و شروع به موقع زایمان در موقع تغییرات ضعیف ضربان قلب جنین می توان خطر آسپیراسیون مکونیوم را کاهش داد.
درمان
هدف اصلاح بیماریهای زمینه ای و بهبود اکسیژناسیون بافتی است که درمان با تجویز اکسیژن و یا تهویه مکانیکی و درمان دارویی صورت می گیرد.
برگرفته از:کتاب طب کودکان نلسون-کتاب طب نوزادان فاناروف
دکتربهزادجدیری
فوق تخصص نوزادان