وقتی صدای اولین گریه اش را می شنویم ، انگار تمام دنیا درهمان صدا خلاصه شده است. میوه یک زندگی که قرار است شیرین باشد و شیرینی ببخشد. یک موجود کوچولوی دوست داشتنی که مثل گلبرگ گل آسیب پذیر و لطیف است، برای همین باید خیلی مواظب باشیم
نکاتی که مادرشیرده باید به آنها توجه داشته باشد :
• شیرغلیظی که دراولین روزهای بعد از زایمان ترشح می شود آغوز نام دارد که بسیار مفید بوده وموکداً نوزاد باید از این شیرتغذیه شود.
• به نوزاد اجازه بدهید هر وقت احساس گرسنگی کرد شیربخورد و ساعت معینی برای شیردهی نوزاد اختصاص ندهید.
• قبل از هر بار شیردهی دستهای خودرا آب و صابون بشویید.
• از دادن آب قند ، شیرمصنوعی سایر مایعات و غذاهای در 6 ماه به شیرخواران بپرهیزید.
• ( فقط شیرمادر و قطره مولتی ویتامین در 6 ماه اول کافی است )
• شیرمادر را تا پایان دو سالگی همراه با غذاهای کمکی ادامه بدهید.
• در هفته اول تولد باید از هر دو پستان به کودک شیرداد تا کمک به ترشح شیرمادر شود اما در هفته بعد شیرخوارمی تواند هرنوبت یک پستان را تخلیه کند.
• از روز پانزدهم تولد قطره مولتی ویتامین یا آ + د طبق دستور پزشک برای نوزاد شروع کنید.
روش صحیح بغل کردن و پستان گرفتن شیرخوار:
در وضعیتهای مختلف مادر( خوابیده یا نشسته ) شانه ها و قفسه سینه شیرخوار باید روبروی پستان باشد و بینی او همسطح نوک پستان دست و بازوی خود را زیر شانه شیرخوار قرار دهید و دست دیگر را طوری زیر پستان بگذارید که شست روی پستان و انگشتان دیگر زیر پستان قرار گیرد.
عوامل افزایش شیرمادر:
• تغذیه مناسب و خوردن مایعات کافی
• عدم اضطراب ونگرانی
• ماساژ سینه : دستها را مشت کرده و به صورت دورانی روی سینه حرکت دهید.
• تغذیه مکرر شیرخوار از پستان و تخلیه مناسب و شیردهی شبانه بین ساعت 2 تا 6 بامداد
• دوشیدن شیر بین 8-6 بار در شبانه روز ( مطمئن باشید 5/1 ساعت بعد از دوشیدن پستانها مجدداً پر شیر خواهند شد )
نحوه گرم کردن و شیردادن به نوزاد :
• شیر را به صورت حرارت غیرمستقیم گرم کنید ظرف محتوی شیر را داخل آب گرم گذاشته یا با بخار آب گرم کنید.
• شیردوشیده شده با قاشق یا قطره چکان و یا فنجان به شیرخوار داده شود زیرا در صورت استفاده از پستانک یا سرشیشه باعث کاهش میل مکیدن شیرخوار از پستان و کاهش شیرمادر شده و فرم دندانها و قالب فک را تغییر خواهد داد و همچنین باعث انتقال آلودگی ها و عفونتها و بیماری به شیرخوار خواهد شد.
• توجه داشته باشید که شیردوشیده شده و گرم شده را نمی توان مجدداً در یخچال نگهداری کرد.
توصیه هایی جهت بهداشت پستان ها:
• شستن پستانها یکبار در روز با آب ساده کافیست .
• طولانی کردن فواصل شیردهی باعث کاهش تولید شیر و تورم پستانها می شود .
• بعد از شیردهی برای جلوگیری از ترک خوردن نوک پستانها یک قطره از شیر را روی نوک پستان بگذارید تا در معرض هوا خشک شود.
• گاهی در روزهای اول به علت تجمع شیر در پستانها و پرخونی آنها دردناک و متورم می شوند که بهتر است ابتدا پستان را کمی دوشیده و بعد به کودک شیربدهید.
• اگر تورم پستانها همراه با تب باشد نشانه عفونت است در این صورت شیردهی را قطع نکنید بهتر است پستانها را دوشیده به کودک شیربدهید.
• پس از شیردهی جهت کاهش درد وتورم از کمپرس سرد استفاده کنید و حتماً به پزشک مراجعه کنید. هرگز نوک سینه را با فشار از دهان کودک بیرون نکشید بلکه انگشت کوچک خودرا در گوشه دهان شیرخوار گذاشته و اجازه بدهید کودک خود پستان را رها کند.
• در صورت مشاهده نقاط سفید رنگ روی پستانها و یا دهان شیرخوار به پزشک مراجعه کنید.
• توجه داشته باشید کوچکی و بزرگی پستانها نقشی در میزان شیر ندارد.
• در دوران شیردهی از سینه بندهای مناسب استفاده کنید.