تاریخ انتشار: 11 آذر 93 | بازدید: 1930 مرتبه | دیدگاه: 0
اشتراک گزاری چاپ

با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

راهنمای مادران شیرده

وقتی صدای اولین گریه اش را می شنویم ، انگار تمام دنیا درهمان صدا خلاصه شده است. میوه یک زندگی که قرار است شیرین باشد و شیرینی ببخشد. یک موجود کوچولوی دوست داشتنی که مثل گلبرگ گل آسیب پذیر و لطیف است، برای همین باید خیلی مواظب باشیم


نکاتی که مادرشیرده باید به آنها توجه داشته باشد :
• شیرغلیظی که دراولین روزهای بعد از زایمان ترشح می شود آغوز نام دارد  که بسیار مفید بوده وموکداً نوزاد باید از این شیرتغذیه شود.
• به نوزاد  اجازه بدهید  هر وقت احساس گرسنگی کرد  شیربخورد و ساعت معینی برای شیردهی نوزاد اختصاص ندهید.
• قبل از هر بار شیردهی دستهای خودرا آب و صابون بشویید.
• از دادن آب قند ، شیرمصنوعی  سایر مایعات و غذاهای در 6 ماه به شیرخواران  بپرهیزید.
• ( فقط شیرمادر و قطره مولتی ویتامین در 6 ماه اول کافی است )
• شیرمادر را تا پایان دو سالگی همراه با غذاهای کمکی ادامه بدهید.
• در هفته اول  تولد باید از هر دو پستان به کودک شیرداد تا کمک به ترشح شیرمادر  شود اما در هفته  بعد شیرخوارمی تواند هرنوبت  یک پستان را تخلیه کند.
• از روز پانزدهم  تولد قطره مولتی ویتامین یا آ + د طبق دستور  پزشک برای نوزاد شروع کنید. 


روش صحیح بغل کردن و پستان گرفتن شیرخوار:
در وضعیتهای  مختلف مادر( خوابیده یا نشسته ) شانه ها و قفسه سینه شیرخوار باید روبروی پستان باشد و بینی او همسطح نوک پستان دست و بازوی  خود را زیر شانه شیرخوار قرار دهید و دست دیگر  را طوری زیر پستان بگذارید که شست روی پستان و انگشتان دیگر زیر پستان قرار گیرد. 


عوامل افزایش شیرمادر:
• تغذیه مناسب و خوردن  مایعات کافی
• عدم اضطراب ونگرانی
• ماساژ سینه : دستها را مشت کرده و به صورت دورانی روی سینه حرکت دهید.
• تغذیه مکرر شیرخوار از پستان و تخلیه مناسب و شیردهی شبانه بین ساعت 2 تا 6 بامداد
• دوشیدن شیر بین 8-6 بار در شبانه روز ( مطمئن باشید 5/1 ساعت بعد از دوشیدن پستانها مجدداً پر شیر خواهند شد ) 


نحوه گرم کردن و شیردادن به نوزاد :
• شیر را به صورت حرارت غیرمستقیم گرم کنید ظرف محتوی شیر را داخل آب گرم گذاشته یا با بخار آب گرم کنید.
• شیردوشیده شده با قاشق یا قطره چکان و یا فنجان  به شیرخوار داده شود زیرا در صورت استفاده از پستانک  یا سرشیشه باعث کاهش میل مکیدن شیرخوار از پستان و کاهش شیرمادر شده و فرم دندانها و قالب فک را تغییر خواهد داد و همچنین  باعث انتقال  آلودگی ها و عفونتها و بیماری به شیرخوار خواهد شد.
• توجه داشته باشید که شیردوشیده شده و گرم شده را نمی توان مجدداً در یخچال نگهداری کرد. 


توصیه هایی جهت بهداشت پستان ها:
• شستن پستانها یکبار در روز با آب ساده کافیست .
• طولانی کردن فواصل شیردهی باعث کاهش تولید شیر و تورم  پستانها می شود .
• بعد از شیردهی برای جلوگیری  از ترک خوردن نوک پستانها یک قطره  از شیر را روی نوک پستان بگذارید   تا در معرض هوا خشک شود.
• گاهی در روزهای اول به علت تجمع شیر در پستانها و پرخونی آنها دردناک و متورم می شوند  که بهتر است ابتدا پستان را کمی دوشیده و بعد به کودک شیربدهید.
• اگر تورم پستانها همراه با تب باشد نشانه عفونت است در این صورت شیردهی را قطع نکنید بهتر است پستانها را دوشیده به کودک شیربدهید.
• پس از شیردهی جهت کاهش درد وتورم از کمپرس سرد استفاده کنید و حتماً به پزشک مراجعه کنید. هرگز نوک سینه را با فشار از دهان کودک بیرون نکشید بلکه انگشت کوچک خودرا در گوشه دهان شیرخوار گذاشته و اجازه بدهید کودک خود پستان را رها کند.
• در صورت مشاهده نقاط سفید رنگ روی پستانها و یا دهان شیرخوار به پزشک مراجعه کنید.
• توجه داشته باشید کوچکی و بزرگی  پستانها نقشی در میزان  شیر ندارد.
• در دوران شیردهی از سینه بندهای مناسب استفاده کنید.

 

راهنمای مادران شیرده