تاریخ انتشار: 11 آذر 93 | بازدید: 1912 مرتبه | دیدگاه: 0
اشتراک گزاری چاپ

با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

برگرداندن شیر ( بالا آوردن)

• برگرداندن شیر یا بالاآوردن که معمولا باعث نگرانی وناراحتی والدین می شود یک پدیده شایع در ماه های اول زندگی است و در مواقعی رخ می دهد که نوزاد بیش از ظرفیت معده اش شیرخورده باشد و گاهی نیز در زمان آروغ زدن اتفاق می افتد.
به هر حال این پدیده نباید سبب نگرانی مادر شود مگر آنکه در شیر برگردانده شده خون وجود داشته باشد، یا حال عمومی نوزاد خوب نباشد و خوب شیر نخورد، دارای نفخ شکم و بی قراری باشد، به خوبی وزن نگیرد و یا با علائم تنفسی همراه باشد. که دراین گونه موارد معاینه پزشک ضروری است ولی اگر حال عمومی نوزاد خوب است، وزن گیری متناسب دارد و شیر بدون فشار از دهان او بیرون می آید برای کاهش این مشکل باید به نوزاد بعد از شیرخوردن فرصت داد تا آروغ بزند.
 همچنین  از تکان دادن اوخودداری شود و از پوشاندن لباس تنگ و خواباندن او بلافاصله بعد از شیرخوردن پرهیز گردد. همچنین می توان نوزاد را بعد از هر بار تغذیه به مدت 30 دقیقه به صورت عمودی در آغوش گرفت که این امر نیز به کاهش این مشکل کمک می کند.
• در بیشتر موارد این مشکل بین 3تا 6 ماهگی برطرف می شود هر چند که در بعضی موارد تا1سالگی نیز طول می کشد به عبارت دیگر بعضی از نوزادان بیشتر از سایرین شیر را برمی گردانند، که این پدیده با شروع نشستن و یا ندرتاً تا شروع راه افتادن شیرخوار خود به خود برطرف می شود.
• مادر باید تفاوت بین بالا آوردن و استفراغ را بشناسد. برخلاف بالاآوردن که برای اکثر نوزادان مشکلی ایجاد نمی کند، استفراغ همواره سبب ناراحتی نوزاد می شود وحجم آن بیشتر  از حجم شیری است  که در هنگام  بالا آوردن خارج می شود.  اگر نوزاد  به طور منظم و هر روز  استفراغ می کند ( یکبار یا بیشتر در روز) باید به پزشک مراجعه نمود.


راهنمائی به مادر برای کاهش دفعات بالاآوردن شیر:
1- در هنگام شیرخوردن، باید آرامش کامل در مادر و نوزاد وجود داشته باشد.
2- از روشن کردن چراغ و ایجاد صداهای ناگهانی و نیز از قطع ناگهانی شیر دادن اجتناب شود.
3- بعد از شیرخوردن، نوزاد در وضعیت نیم نشسته در صندلی و یا کالسکه مخصوص قرار گیرد و زاویه حدود 30 تا 45 بین سطح افق وبدن نوزاد رعایت شود.
4- سعی شود قبل از گرسنگی شدید به نوزاد شیرداده شود. ( مقدار کم همراه با دفعات زیاد)
5- بلافاصله بعد از شیرخوردن، از بازی کردن با او و فشاردادن شکم او پرهیز شود (بویژه در زمان بغل کردن نوزاد).
6- همچنان که قبلا هم گفته شد برای خوابیدن نوزاد، بستر او زاویه حدود 30 درجه با سطح افق داشته باشد، به نحوی که سربالاتر و پاها پایین تر قرار بگیرد. دقت شود که سر نوزاد خم نشود. نیازی به استفاده از بالش نیست و برای ایجاد این شیب می توان زیر بستر نوزاد در ناحیه سر، یک پتوی کوچک تا شده قرار داد. 

 


برگرفته از: کتاب قدم نورسیده مبارک از انتشارات شرکت پژواک آرمان-کتاب طب کودکان نلسون-کتاب طب نوزادان فاناروف

برگرداندن شیر ( بالا آوردن)