هوا اینقدر گرم شده که دیگر نیازی به گفتن آن نیست و کافی است یک قدم بیرون بگذارید تا احساس یک نان سنگک درون تنور به شما دست بدهد! حالا تصور کنید نوزاد یا کودک شیرخوار در این هوا چقدر اذیت میشود. یکی از عوارضی که کودکان ممکن است در این مواقع به آن دچار شوند، آفتابسوختگی است. به همین دلیل ما از دکتر علیاصغر متقی، متخصص کودکان و نوزادان، درباره آفتابسوختگی و روشهای پیشگیری از آن پرسیدیم.
علائم آفتابسوختگی
دکتر متقی با اشاره به علائم آفتابسوختگی درباره آنها توضیح میدهد: علائم آفتابسوختگی چند مرحله دارد. اگر پوست بدن بچهبه صورت یکدست و کامل قرمز شده به این دلیل است که هنوز لایههای شاخی پوستشان تشکیل نشده و بسیار حساس هستند. قرمزی، داغی و گرم بودن پوست ممکن است باعث شود مادران تصور کنند کودک تب دارد در حالی که نور خورشید باعث گرمای زیاد بدن کودک شده است. در صورتی که قرمزی پوست خیلی زیاد باشد به آن سوختگی درجه یک میگویند و در بعضی موارد سوختگی شدید شده و روی پوست بچه تاول ایجاد میشود.
لایههای شاخی پوست همان چرک در بدن بزرگسالان است که درواقع سلولهای مرده پوست هستند. این سلولها مانند محافظی جلوی نفوذ میکروبها به پوست را میگیرند.
بنابراین قرمزی پوست، گرمای بدن یا گرمای محیطی و در حالت شدید تاولهای ریز ایجاد میکنند. بهترین چیز این است که این بچهها همیشه پوشش نخی سفید و کلاه داشته باشند. اگر آفتابسوختگی کودک شدید باشد،ممکن است عامل میکروبی از طریق زخم وارد بدن کودک شود و عفونت ایجاد کند اما معولا عفونت شایع نیست.
شایعترین علتی که به دلیل آن بچهها را پیش پزشک میبرند تخلیه نکردن ادرار در 24 ساعت قبل است و یا ادرار خونی دارد و این اتفاقات به دلیل گرمازدگی است و چون آب بدنشان به شدت گرفته میشود و دمای بدن در اثر تبخیر سطحی بالا می رود و شدیدا دچار کمبود آب بدن میشوند.
دکتر متقی با بیان اینکه مادران باید قبل از آفتاب سوختگی بچهها اقدامات پیشگیرانه انجام دهند میگوید: مادران بدانند که در چه شرایطی باید کودکشان را بیرون ببرند که دچار آفتابسوختگی نشود. بهتر است آنها تا جایی که ممکن است نوزادان و فرزندان شیرخوارشان را در روزهای گرم بیرون نبرند و در صورت اجبار، ساعات صبح قبل از ساعت 9 تا 10 و ساعات بعد از ظهر بعد از ساعت 6 یا 7 این کار را انجام دهند. چون در وسط روز آفتاب عمودی میتابد میزان اشعه ماورای بنفش آن بسیار بالا و سرطانزا و خطرناک است و در صورتی که بر طبق شرایطی مادری فرزندش را در وسط روز بیرون برد، حتما باید از سایه حرکت کند.
مردم کشورهای دیگر بهویژه مردم آسیای شرقی در مواقعی که آفتاب به این اندازه شدید است، از چتر و دستکش استفاده میکنند. به همین دلیل دکتر متقی میگوید: در کشور ما استفاده از چتر و دستکش اصلا رسم نیست و با اینکه مردم در معرض مستقیم اشعههای آفتاب هستند، بساری از موارد را رعایت نمیکنند. دو قسمت از بدن کودک که در طول عمر نور به آنها میرسد گردی صورت و دیگری پشت دستها هستند. بنابراین نورهای شدید و اشعههای ماورای بنفش خورشید باعث تغییراتی در پوست میشود که در طول زندگی ممکن است به ضایعات پوستی و حتی سرطان تبدیل شود.
پیشگیری و درمان آفتابسوختگی
1- استفاده از کرم ضدآفتاب: خانمها باید بدانند وقتی میخواهند با کودکشان بیرون ببرند باید صورت و دستهای کودک را کرم ضدآفتاب بزنند. مادران میتوانند ضدآفتابهای مخصوص نوزاد و کودک را از داروخانهها تهیه کنند اما استفاده از ضدآفتاب بزرگسالان برای بچهها مانعی ندارد. میزان SPF مناسب برای کودکان از 24 تا 30 درصد است و بسته به شرایط آنها، حتی تا SPF 50 درصد هم میتوان استفاده کرد.
2- جای بچهها در محیط خانه یا در بیرون تا حد امکان نباید گرم باشد. بنابراین تا حد امکان نباید زیر آفتاب بروند و تا میتوانند باید در سایه حرکت کنند.
3- برای نشستن در ماشین، والدین باید از مدتی قبل در آن را باز کرده و کولر روشن کنند تا هوای گرم داخل آن خنک شود.
4- از لباس و پوشش نخی رنگ روشن برای کودک استفاده شود.
5- تمام مدت شیشه شیر یا آب در دهانش باشد یا شیر مادر به او بدهند تا هم آب بدنش کم نشود و هم دچار آفتابسوختگی نشود.
اگر بزرگترها عادت کنند که در گرمای زیاد تابستان کلاه لبهدار سر کنند، چتر دستشان بگیرند یا دستکش سفید بپوشند، کودکان هم یاد میگیرند و به این شکل نیمی از مشکلات یا سرطانهای پوست از بین میروند.
برگرفته از : نی نی سایت