به منظور حمايت از مادران شاغل در دوران شير دهي قانون مرخصي زايمان به مدت...
شیرمادر دارای ترکیبات مختلفی از انواع مواد مغذی مانند پروتئین ها ، ویتامین ها ، املاح ، چربی و کربوهیدرات می باشد. مواد مغذی شیرمادر از مادری به مادر دیگر بسیار متفاوت بوده و از یک زمان شیردهی به زمان دیگر تغییر می کند. این دگرگونی را حتی می توان در ساعات مختلف روز و با تغییرات سنی کودک هم مشاهده نمود.
سالهاست که بحث نقش تغذیه مادر در دوران شیردهی بر روی این ترکیبات و اهمیت تغذیه مادر شیرده در حجم شیر و وزن گیری شیرخوار موردتوجه بوده است. شیردهی ، تکمیل فیزیولوژی حلقه تولید مثل در یک زن است و بدن مادر نه تنها در غدد پستانی برای تولید شیرتغییراتی می دهد ، بلکه با جمع آوری مقدار کافی ذخائر مواد غذایی در دوران بارداری ، خود را برای تولید شیر نیز آماده می سازد.
بعد از زایمان ، احساس تشنگی ، اشتها و علاقه به غذا خوردن در مادر افزایش می یابد. در سنت های قدیمی رسم بود که علاوه بر آوردن هدایا برای تولد کودک ، حتماً غذاهای پرانرژی و سرشار از پروتئین به مادر داده شود تا انرژی از دست رفته او در طول زایمان ، جبران گردد.
تشویق مادران شیرده به استفاده از یک برنامه غذایی مناسب و متنوع که ضمن تامین مواد مغذی مورد نیاز با فرهنگ غذایی آنان ، همخوانی داشته باشد بسیار اساسی است.
درست است که مادران شیرده به سبزی های تازه و میوه ، نان وغلات و مواد غذایی که منابع خوب کلسیم هم باشد نیازمندند ولی این انتخاب ها و دستورات باید براساس عادات غذایی و سنت های جامعه ودرآمد اقتصادی خانواده باشد. هر قدر الگوی غذایی داده شده ، به مادرساده تر ومناسب تر باعادات غذایی مادر باشد بیشتر مورد توجه و عمل اوقرار می گیرد. اکثر رژیم های غذایی توصیه شده به مادران در دوران شیردهی به گونه ای است که به عادات غذایی و علاقه آنان به برخی مواد غذایی توجه نمی شودو بعضی از مادران اصلاً با چنین قوانین تغذیه ای سازگاری ندارند و آنها را خیلی مشکل می توانند ادامه دهند که این خود باعث شکست در شیردهی می شود.تغذیه سالم و خوب به معنی صرف کردن وقت زیاد در آشپزخانه نیست. بسیاری از مواد غذایی ، هم مغذی هستند و هم آسان مورد استفاده قرار می گیرند مانند پنیر ، ماست ، نان های سبوس دارد، گوجه فرنگی ، جوانه ها ، میوه ها ، سبزی های قطعه قطعه شده ، تخم مرغ پخته و مغزها ( مانند بادام ، گردو و فندق) که می توانند به عنوان میان وعده مورد استفاد ه قرار گیرند و یا به همراه غذای خانواده مصرف شوند.
خوردن چندوعده غذای کم حجم بهتر از مصرف 3 وعده غذای حجیم است. بسیاری از مادران ، قبل از شیردادن یک نوشیدنی سالم که مایعات مورد نیاز آنان را تامین کند انتخاب می کنند.
عادات غذایی مادر، ذخیره سازی دوران بارداری ، آگاهی ازنقش تغذیه در سلامت خود مادر واهمیت مواد غذایی دریافتی در ترکیب وحجم شیرمادر بسیار مهم هستند ولی عواملی که بیش از تغذیه در ازدیاد حجم شیراو دخالت دارند و متاسفانه فراموش می شوند عبارتند از: شروع تغذیه با شیرمادر در اولین ساعات تولد نوزاد ، تکرر و تداوم تغذیه با شیرمادر، تماس مادر وشیرخوار، تغذیه براساس تقاضاهی شیرخوار و وضعیت صحیح شیردهی.
چند توصیه به مادر:
• مصرف قرص آهن ومولتی ویتامین را تا 3 ماه پس از زایمان ادامه دهد.
• از موادغذایی حاوی پروتئین ، کلسیم ، ویتامین واملاح بیشتر مصرف نماید.
• از خوردن موادغذایی خیلی چرب و شیرین بپرهیزد.
• از مصرف زیاد نوشیدنی های محرک ، چای ، قهوه ، نوشابه های حاوی کافئین و ... خودداری نماید.
• سعی کند از غذاهای مانده ، کنسرو شده ، شور و پر ادویه استفاده نکند.
• درجواب تشنگی خود آب و یا سایر مایعات را بنوشد . ( نوشیدن بیش از حد مایعات شیر را زیاد نمی کند)
• به طور کلی مادر پرهیز غذایی ندارد و هر چیز را که قبلاً می خورده می تواند ادامه دهد.
بعضی اوقات اطرافیان ، مادر را در خوردن موادی مانند حبوبات ( به دلیل نفخ آن ) ، یا خوردن خیار و بادمجان (در اصطلاح سردبودن آن ) و یا کل و سیر ( به خاطر بوی آن ) منع می کنند که هیچ کدام درست نیست اگر مادر از مواد غذایی قابل دسترس و مورد علاقه خود درحد متوسط استفاده کند مشکلی برای نوزادیا شیرخوار او بوجود نمی آید.
برگرفته از :کتاب قدم نورسیده مبارک از انتشارات شرکت پژواک آرمان
به منظور حمايت از مادران شاغل در دوران شير دهي قانون مرخصي زايمان به مدت...
کاهش وزن بعد از زایمان باید تدریجی صورت گیرد تا بر مقدار شیر مادر تاثیر...
:قدم اول در درمان يبوست مادران شيرده توصيه به افزايش مصرف ميوه، سبزيجات و فيبر...
برخی مطالعات نشان می دهد که شیردهی به ویژه اگر 2-5/1 سال ادامه یابد می...
دخترم اِلسا چهار ماه و دوازده روزشه،به دنيا كه اومد به خاطر اختلاف گروه خونى...