• در سن سه سالگی مهارت هاي زباني گسترش مي يابند.
• قوه تخيل اوج مي گيرد.
• احساسات پرخاشگرانه نمايان مي شوند.
• تمايلات مراقبت از خود افزايش مي يابد.
• اين توانايي¬هاي جديد موجب احساس دلواپسي و ناآرامي در كودك مي شود.
• تغييرات محيط زندگي كودك از قبيل سكونت در منزل جديد، تولد نوزادي در خانواده، غيبت يا مرگ يكي از نزديكان و شروع مهد ممكن است ترسها را افزايش دهد.
• هر حادثه خشونت آميز مانند رويارويي خصمانه با فرد يا جانوري مي تواند منشاء ترس باشد.
• كودكان از مواردي كه قادر به كنترل آن ها نيستند ميترسند. مثلاً نمي توانند واكنش يك سگ را پيش بيني كنند.
- گاهي حالت ترس از چهره كودك مشخص است و گاهي از رفتارهايي مثل مكيدن شست، جويدن ناخن يا تاب دادن رشته¬اي از موها، تغيير در بازي، خورد و خوراك يا الگوهاي خواب كودك مي¬توان به ترس او پي برد. گاهي نيز از طريق صحبت كردن زياد يا عملكردي بي نهايت شجاعانه ترس خود را پنهان مي كنند.
تماشاي برنامه هاي تلويزيوني ترسناك اعم از فيلم و كارتون به ترس هاي كودكي مي افزايد .
والدين مي توانند الگوي ترس هاي كودك را پيدا كنند. آيا ترس در حضور فرد يا شيء خاص يا در مكان خاصي روي مي دهد. كودك را درباره احساسش تشويق و ترغيب كنيد.
كتابخواني به اعتراف او در زمينه ترسش كمك ميكند.
هنگامي كه كودك ترسيده، او را تحقير نكنيد و مراقب باشید صحبت منطقي و مستدل نكنيد. بايد او را در آغوش گرفته و به او اطمينان دهيد كه از او حمايت خواهيد كرد.
گاهي مي توانيد با يك شرح و توضيح ساده علمي و يا داستان¬پردازي با ترس كودك مقابله كنيد. مثلاً موقع رعد و برق او را در آغوش بگيريد و از فوايد باران بگوييد و با يكديگر فاصله بين مشاهده برق و صداي رعد را با اعداد بشماريد.
حساسيت زدايي راه ديگر براي كاهش ترس كودك است. مثلاً كودكي از سگ مي ترسد، براي او ابتدا داستان هايي در مورد سگ و توله هايش بخوانيد. بعد از مدتي به محل نگهداري سگ ها برويد و چندين بار آن ها را از پشت شيشه نگاه كنيد و بعد از چند هفته به محل نگهداري سگ ها رفته و از مسئول آن بخواهيد سگ را كم كم به كودك نزديك كند.
توانمند كردن كودك و احساس امنيت دادن به او راه ديگر مقابله با ترس است به كودكان بگوييد همواره پشتيبان و حامي او خواهيد بود. حتي مي توانيد مثلاً براي كودكي كه از تاريكي مي¬ترسد در كنار تختش يك حيوان پشمالوي بزرگ بگذاريد و چراغ خواب تازه اي براي تنوع بيشتر او تهيه كنيد.
برگرفته از : کتب روانشناسی کودک