هر دماسنجی که انتخاب کنید باید حتماً نحوه استفاده صحیح از آن را بلد باشید تا بتوانید دمای بدن را درست اندازه گیری کنید. دستورالعمل استفاده از دماسنج را که تولید کننده ارائه کرده است نگه دارید و طبق آن عمل کنید.
دماسنج های دیجیتالی معمولاً سریعتر و دقیق تر عمل می کنند. این دماسنج ها اندازه و اشکال گوناگونی دارند و در بیشتر فروشگاهها و داروخانه ها با قیمت های مختلف در دسترس می باشند. برای اینکه بدانید کار دماسنج چیست و چگونه علامت می دهد که سنجش تمام شده است باید دستورالعمل استفاده از دماسنج که توسط سازنده ارائه شده است را بخوانید. دماسنج های دیجیتالی را معمولاً می توان برای راه های اندازه گیری دما که در زیر ارائه شده اند به کار برد:
• از راه دهان
• از راه مقعد
• از راه زیر بغل
دماسنج را روشن کنید و مطمئن شوید که صفحه نمایشگر آن دمای اندازه گیری شده قبلی را نشان نمی دهد. دماسنج دیجیتالی معمولاً دارای یک میله مدرج پلاستیکی و انعطاف پذیر است که در نوک آن یک حسگر دما وجود دارد و در نوک دیگر آن یک نمایشگر دیجیتالی وجود دارد که خواندن ارقام آن آسان است. اگر دماسنج دارای روکش یا غلاف یکبار مصرف است طبق دستورالعمل سازنده آن را عوض کنید. به یاد داشته باشید که پس از هربار استفاده از دماسنج، غلاف را در بیاورید و پیش از بازگرداندن دماسنج به درون جعبه اش، آن را طبق دستورالعمل سازنده تمیز کنید.
دماسنج برقی گوشدمای پرده صماخ را اندازه گیری می کند –یعنی دمای درون حفره گوش را. اگرچه استفاده از این دماسنج ها برای اندازه گیری دمای بدن کودکان و نوزادان آسان و ساده است اما اینها به اندازه دماسنج های دیجیتالی که برای نوزادان سه ماهه یا کوچکتر به کار می روند و بسیار گرانتر هستند دقیق نیستند.
دماسنج های نواری پلاستیکی( نوارهای پلاستیکی کوچک که روی پیشانی می چسبانند ) ممکن است نشان دهند که کودک تب دارد اما اینها برای اندازه گیری دقیق تب قابل اطمینان نیستند به ویژه برای نوزادان و کودکان کوچک. اگر لازم است که دمای دقیق بدن کودک را بدانید دماسنج های نواری پلاستیکی برای این کار مناسب نیستند.
دماسنج های پیشانی نیز ممکن است نشان دهند که کودک تب دارد اما به اندازه دماسنج های دهانی و یا مقعدی دیجیتالی دقیق نیستند.
دماسنج های پستانکی ممکن است مناسب به نظر برسند اما اینها هم در مقایسه با دماسنج های مقعدی ، کمتر قابل اطمینان هستند و نباید از آنها برای اندازه گیری تب نوزادان زیر سه ماه استفاده کرد. این دماسنج ها باید بی آنکه تکان بخورند به مدت چند دقیقه در دهان ثابت بمانند اما انجام این کار برای بیشتر نوزادان و کودکان نوپا تقریباً ناممکن است.
دماسنج های جیوه ای شیشه ای زمانی کاربرد وسیعی داشتند اما امروزه می گوید به خاطر نگرانی هایی که درخصوص تماس احتمالی با جیوه –که یک سم محیطی است –وجود دارد نباید از این دماسنج ها استفاده کرد. ( اگر هنوز هم دماسنج جیوه ای دارید آن را همینطور در سطل زباله نیاندازید زیرا ممکن است در آن نشت کند. برای گرفتن اطلاعات درخصوص نحوه دور انداختن دماسنج جیوه ای با پزشک و یا اداره بهداشت منطقه خود تماس بگیرید.)
برگرفته از: سایت سلامت کودک-اداره سلامت کوکان وزارت بهداشت
کتاب طب کودکان نلسون