در هنگام تهيه و تدارك غذا بهداشت را رعايت كنيد. ازجمله:
1- شستن دستهاي كودك و مراقبت كننده از او قبل از تهيه و خوردن غذا
2- ذخيره كردن غذاها بطور سالم و صرف غذاها بلافاصله پس از تهيه
3- استفاده از ظروف تميز براي تهيه و تدارك غذا
4- استفاده از فنجان ها و كاسه هاي تميز براي غذا دادن به كودك
5- پرهيز از استفاده از بطري كه تميز كردن آن مشكل است.
نکته : حداكثر ميزان وقوع بيماريهاي اسهالي در نيمه دوم سال اول شيرخوارگي همزمان با شروع و افزايش غذاهاي كمكي رخ مي دهد. شيشه ها ي شير بويژه عامل انتقال عوامل بيماريزا محسوب مي شوند چون تميز نگهداشتن آنها مشكل است.
• منطق علمي:
هنگام تهيه غذا و غذا دادن به كودك، رعايت اصول بهداشتي براي پيشگيري از بيماريهاي روده معده اي حياتي است. حداكثر ميزان وقوع بيماري اسهال در طول نيمه دوم سال اول شيرخوارگي رخ مي دهد كه دريافت غذاهاي كمكي افزايش مي يابد. آلودگيهاي ميكروبي غذاها يك دليل عمده اسهال دوران كودكي است كه مي تواند بوسيله روشهاي فوق پيشگيري شود. شيشه هاي شير بويژه در انتقال عوامل بيماريزا مهم هستند چون تميز كردن آنها مشكل است. در يك جامعه حاشين نشين شهري در پرو 35% سرشيشه هايي كه آزمايش شد ند از نظر
E-coli مثبت بودند كه تعيين كننده آلودگي مدفوعي است و 31% چاي هايي كه در شيشه به كودكان داده مي شدند، آلوده به E-coli بودند و فقط 2% چاي هاي داخل فنجان ها آلوده بودند.
گرچه در برخي جوامع موانع قابل توجهي براي پذيرش توصيه هاي فوق وجود دارد( شامل فقدان آب سالم و تسهيلات لازم براي تهيه و تدارك و ذخيره كردن سالم غذا و ضيق وقت مراقبت كنندگان كودكان) اما برنامههاي مداخلات آموزشي كه بدقت برنامه ريزي و اجرا مي شوند، مي توانند منجر به ارتقاء اساسي وضعيت موجود شوند. بعلاوه، استفاده از غذاهاي تخميري مي تواند خطر آلودگي ميكروبي را كاهش دهد و در ضمن مزيت بهبود محتويات مواد مغذي غذاها را نيز دارند.
Guiding principles for complementary feeding
of the breastreeding child- WHO
وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشكي- معاونت سلامت
دفتر سلامت خانواده و جمعيت - اداره سلامت كودكان