بزینب بهشتی فر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بیماری «اوتیسم»، (درخودمانده)،...
کلام و گفتگو آرزو ، نیت ، احساس وآنچه حقیقت درونی هر انسانی میتواند باشد از طریق کلام متجلی می شود کلام ، قوی ترین نیرو برای بیان وارتباط و اندیشیدن است و هیچ حیوانی نمی تواند به گونه ای انسانی، اندیشمندانه سخن بگوید وهمین نشانه قدرت جاودیی و برتر انسان وتوجه ویژهدرخلق آن است.
کلام هم می تواند حیرت خالص باشد و هم جادوی سیاه زندگی دیگران شود. هم می تواند زندگی یک فرد راتغییر دهد و هم سرنوشت یک ملت را عوض نماید. کلام می تواند با جلب توجه انسان ، وارد ذهن او شود و همه باورهای او را در جهت مثبت یا منفی تغییر دهد. افرادی را به هم نزدیک و خانواده ای را از هم جدا نماید.
کلام معصومانه می تواند سموم عاطفی را در انسان شستشور وایجاد عشق ومحبت و دوستی نماید. بی گناه بودن در کلام ، هنگامی اتفاق می افتد که از انرژی موجود در آن استفاده مثبت ومناسب ودر جهت رشد وتشویق و همدردی با دیگران استفاده شود نه اینکه باقدرت جادویی آن به تخریب ، سرزنش وانتقال خشم و حسد و نفرت از دیگران پرداخته شود.
در بسیاری از خانواده ها به این قدرت پنهان در کلام توجهی نمی شود و اثر مثبت یا منفی که کلمات در گفتگو می تواند بر ذهن ، باور وحتی گاهی بر تغییر مسیر سرنوشت فرد گذارد باور نمی شود. دایره لغات مورد استفاده در خانواده برآیندی در بیشتر مواردخنثی وبدون نتیجه است.
همین کلام فاقد نتیجه ، در گفتگو های روزمره خانواده گاهی احساس عدم همدلی را ایجاد می کند که نتیجه تدریجی آن عدم روابط موثر عاطفی در خانواده است و پیامد آن فقدان روابط مستحکم در خانواده که به گریز و پناه فرد به جایی بیرون از خانواده ، برای گفتگوی همدلانه واحساس عاطفی صمیمانه منجر می شود.
برای اصلاح این شرایط می تواند تولد فرزند را بهانه کرد واین تغییر در کلام را به مرور درخود ایجادکرد:
• والدین از همان ابتدای تولد و یا ماههای اول ، می تواند با فرزندخویش صمیمانه گفت وگو کنند ، آنچه را که می خواهند انجام دهند برای فرزند باتاکید به نام او بیان کنند: الان می خواهم مریم خانم کوچولوی عزیزم را شیربدهم!
• وقتی والدین از روزهای اول بافرزند خویش صحبت می کنند و همه چیز را مثل یک گزارش برای او توصیف می کنند به مهارت تکلم او سرعت می بخشد و روابط عاطفی نیرومندی را پایه گذاری می کنند.
• کودکان خردسال در بیشتر موارد تا 12ماهگی ده کلمه و تا سه سالگی بیشتر از هشتصد کلمه را می فهمند ودرک جملات پیچیده تر نیز از حوالی همین سنین شروع می شود. • وقتی کودک برای برقراری ارتباط تلاش می کند ، والدین آنها و پرحوصله و در دسترس او باشند به او نگاه کنند و منتظر گفتارش شوند. گوش دادن ، به پیشرفت مهارت تکلم کودک کمک می کند.
• هنگامی که کودک کلمه ای را غلط و نادرست تلفظ می کند صحیح کلمه را به او آموزش بدهند اگر کودک صحیح کلمه را تلفظ و تکرار کرد پدر یا مادر او را تشویق نمایند. اگر هم کودک توانایی تصحیح کلمه را نداشت صبور باشند تا فرصتی دیگر آن را تکرار کند ولی از تشویق فرزند برای تکرار تلفظ غلط اجتناب کنند.
• با سئوال کردن از کودک بخصوص در هنگام بازی ، والدین او را تشویق به صحبت کردن نمایند. اگر کودک جواب نداد بانشان دادن اشیاء و بیان توضیح مختصر و در پایان باسئوال مجدد او را به گفت وگو دعوت نمایند. • والدین از تقلید و بیان کودکانه پرهیز نمایند. کلمات واقعی وجملات مناسب باعث پیشرفت بهتر بیان کودک می شود.
• در مورد تجربیات روزانه ، افکار ، احساسات ، افراد و عقاید باکودک گفت و گو شود ووالدین اوراتشویق به پرسیدن نمایندو با پاسخ هایی قابل فهم و کوتاه به گسترش مهارت زبانی او اقدام نمایند. • والدین در بازی کودکان سهیم شوند، آن رانظاره کنند و به اونظر بدهند واز او سئوال کنند ، می توانندبا کتاب خواندن برای او استفاده از کتاب را در برنامه روزانه و حتی هنگام خواب به عادتی مثبت مبدل سازند.
• اینکه کودکی دو تا سه ساله هنگام حرف زدن من من کند و یا گیر کند شایع است این مشکل بازمان حل می شود والدین حرف او را قطع نکنند ویا جمله کودک راکامل نکنندبرای اینکه جمله اش را تمام کند والدین باید صبور باشند.
• گفت و گو با کودک نیازمند تفکر و قدری تمرین است ، کلمات به تنهایی نقش چندانی درجهت دهی گفت وگوندارند بلکه این لحن کلام است که نقش کلمه را مثبت ویا منفی می گرداند ، لحن می تواند تهاجمی و کلمات تند وخشن انتخاب شود و موجب آشفتگی و عصبانیت فرد مقابل شود وهمچنین لحن آرام باکلمات ملایم می تواند احساس عاطفی خوبی را درشنونده ایجادنماید.
برگرفته از :کتاب مهارتهایی برای فرزندپروری از انتشارات شرکت پژواک آرمان
بزینب بهشتی فر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بیماری «اوتیسم»، (درخودمانده)،...
کلام و گفتگو بعضی از بچه ها (( متاسفم )) را برای آرام کردن عصبانیت...
کلام و گفتگو یکی از شکل های تنبیه ، اظهارنارضایتی با کلام منفی است ....
کلام و گفتگو • والدین می تواند با کلام خود به فرزند آموزش بدهند جملاتی مثل: ((...
کلام و گفتگو بهترین زمان برای تشویق و قوت قلب بخشیدن به کودک زمانی است...